Viswater en visstekken

De Kromme rijn is ongeveer 28 kilometer lang en in de breedste stukken is het viswater 15 meter breed. De diepte is gemiddeld een twee meter. Het water van de kromme rijn stroomt licht hoewel op sommige smallere stukken, zoals tussen Odijk en Werkhoven, de stroming al weer een stuk feller is.  Natuurlijk vind je hier wel weer prachtige visstekken voor de roofblei.

In het water vind je vele watervegetatie en zijn de oevers in 1995 aangepakt waarbij de houten beschoeiing grotendeels is verwijderd en een natuurlijke oever ontstaan is. Hier door zijn er veel natuurlijke visstekken ontstaan waar vis paaiplekken vinden en visbroed bescherming. Stuwtjes, afwateringslootjes en versmallingen in de rivier vormen andere hotspots voor de hengelsport visser.

Visbestand en vangsten

De visstand in de kromme rijn is behoorlijk goed. Je kunt er vaak tientallen blankvoorns zien zwemmen en vind je er ruisvoorns tot in de 30cm. Winde kun je ook op de kromme rijn vinden en zie je deze vissen regelmatig aan de oppervlakte azen.

Rond 2000 is er een groot bestand aan kopvoorn uit gezet in de Kromme Rijn en die populatie heeft zich goed instant weten te houden. Natuurlijk vind je er ook de nodige roofvis als baars en snoek en is de nieuwkomer; roofblei ook vertegenwoordigd.

Bereikbaarheid

Dankzij het jaagpad dat eeuwen geleden werdt gebruikt voor de trekschepen is erg veel water heel goed bereikbaar. Denk hierbij wel aan de vele dagjes mensen en wandelaars die hier ook gebruik van maken.

Vergunningen en rechten

Er zijn meerdere rechthebbenden voor delen van de kromme rijn. Zo is het gedeelte van het Ledig Erf in Utrecht tot 40 meter voor de brug in de Odijkerweg in Odijk vanaf het jaagpad verpacht aan de Algemene Utrechtse Hengelaars vereniging.