Boek Krommerijn: Het Landschap

Tekst en fotografie: Marijke van Eijkeren
Prijs: € 14,95, van elk verkocht exemplaar gaat € 1, – naar een project van het Utrechts Landschap

Indruk van het boek

In Utrecht kunt u het boek bij Broese kopen.

U kunt het boek ook bestellen door overmaking van € 14,95 plus € 3,50 verzendkosten op rekeningnummer NL82 INGB 0005381559 t.n.v. M. van Eijkeren-Erich onder vermelding van Uw naam, adres en de titel. Stuur voor een vlotte aflevering daarna een mailtje naar info @ nederlandhetlandschap .nl met uw bestelling en gegevens over het afleveradres.

De Kromme Rijnstreek is, zo dicht bij de drukke randstad, een oase van rust en groen. Het fotoboek ‘Kromme Rijn: het landschap’ brengt de rijke historie, het cultureel erfgoed en de gevarieerde natuur in beeld. Korte achtergrondinformatie en de mogelijkheden om het gebied te voet of op de fiets te ontdekken vullen de beelden aan.

De Kromme Rijn is een onbedijkte rivier die van Wijk bij Duurstede naar Utrecht stroomt. Sinds de afdamming in 1122 ligt de loop min of meer vast. Ten noordoosten ervan ligt de Kom van Langbroek. Het is een laaggelegen gebied met afwisselend weiland, bos en buitenplaatsen op langgerekte kavels gescheiden door sloten en weteringen. In het noordwesten ligt tussen snelwegen en de N225 een aaneenschakeling van landgoederen die voor een groot deel ingericht zijn voor recreatie en natuurbeleving. Langs de Kromme Rijn ligt aan beide zijden de oeverwal met daartussen het stroomdal. In de bochten aan de zuidkant van de rivier liggen dorpen die in de Middeleeuwen zijn ontstaan. Tussen de Lek en de Kromme Rijn ligt het landschap van de stroomruggordel. Dit hoger gelegen gebied werd al voor de komst van de Romeinen bewoond. Boomgaarden, weilanden en akkers wisselen elkaar af op kavels in onregelmatige blokken.

krommerijn-voorkantDe foto’s in het boek laten het landschap zien zoals dat nu is of kort geleden was. Want al is de rivier ingedamd, de mens blijft de omgeving naar zijn hand zetten. De korte teksten nemen je mee op een ontdekkingsreis door het gebied. Ze vertellen het verhaal van de rivier, de natuur en de cultuurhistorische geschiedenis. In het Kromme Rijngebied kun je wandelend en fietsend genieten van een uniek stukje Nederland. Je kunt je eigen route kiezen of een van de vele uitgezette fiets- of wandelroutes volgen. Elk seizoen, elk weertype maakt het landschap en de beleving ervan weer anders. Als je er maar oog voor hebt en je jezelf blijft verwonderen, ontdek je steeds iets nieuws.

Kijk voor meer informatie op www.nederlandhetlandschap.nl