Romeinenweek

Vijfhonderd jaar lang was Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. Dwars door ons land liep de Romeinse Limes, een aaneenschakeling van forten en wachttorens die het Rijk verdedigden tegen invallen. Deze bijzondere tijdsperiode heeft veel resten achtergelaten in ons land. Met dat rijke erfgoed maak je kennis tijdens de Romeinenweek. In het hele land organiseren culturele instellingen activiteiten in het kader van dit Romeinse erfgoed. Dit jaar zullen al deze Romeinse activiteiten bovendien in het teken van ‘Water’ staan.

romeinenweek2Want water was voor de Romeinen van evenveel belang als het nu nog voor ons is. Niet alleen om praktische redenen – om te wassen, te drinken of te bewateren – maar ook in culturele zin. Badhuizen waren bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van de Romeinse cultuur. Om al die badhuizen – en fonteinen, vijvers, tuinen, openbare toiletten – aan de gang te houden, was een constante aanvoer van water nodig. Daarvoor bouwden de Romeinen aquaducten, die water vanuit verre bronnen naar de steden brachten.

En dan is er water als vervoersweg: rivieren waren de echte snelwegen van het Romeinse Rijk. De Limes volgde de koers van de (Kromme) Rijn en langs de rivier werd dan ook een groot aantal forten gebouwd. De afgelopen decennia zijn langs die Limes ook tal van boten gevonden uit de Romeinse tijd. In Zwammerdam bijvoorbeeld, maar ook in Woerden en de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Om het water over te steken, bouwden de Romeinen bruggen. Denk aan de gevonden brugpijlers in Cuijk, en de brug over de Maas in Maastricht.

Water en de Romeinen zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden. En deze Romeinenweek kun je met al die aspecten kennis maken. Op deze website www.romeinenweek.nl tref je onder Programma de deelnemende organisaties en musea, en hun activiteiten.

Tot in de Romeinenweek!