Provincies willen werelderfgoednominatie voor Romeinse Limes

De provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland hebben aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gevraagd of zij de Romeinse Limes in 2018 bij het UNESCO Werelderfgoedcomité in Parijs wil voordragen voor een werelderfgoednominatie.

Een plek op de werelderfgoedlijst zorgt op meerdere fronten voor een impuls van een gebied. Zowel nationaal als internationaal levert de status van werelderfgoed een enorme uitstraling op. Voorbeelden tonen aan dat werelderfgoederen zorgen voor meer toeristen, bedrijvigheid, investeerders en een groter, internationaal netwerk. Werelderfgoedstatus kan dus ook economische impulsen veroorzaken.

Grens en transportroute
Romeinse Limes is de vroegere grens van het Romeinse Rijk, lopend van Engeland tot aan de Zwarte Zee. Het Nederlandse deel van de Romeinse Limes beslaat grofweg de zone Arnhem-Wijk bij Duurstede-Utrecht-Katwijk, de voormalige loop van de Rijn. Langs de grens ontstond een belangrijke transportroute met forten, wachttorens en burgernederzettingen. Slechts delen van de Limes zijn zichtbaar. Vaak is de Limes opgegaan in het huidige landschap of verborgen onder steden en infrastructuur, maar is op sommige plekken beleefbaar gemaakt voor publiek zoals ‘Park Matilo’ in Leiden.

Werk aan nominatie
In samenwerking met 26 gemeenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben de provincies al veel werk verzet. Ter voorbereiding van de nominatie zetten alle partijen zich de komende drie jaar nogmaals in om een flinke hoeveelheid werk te verzetten.

Recent lieten ook de Duitse deelstaten Nordrhein Westfalen en Rheinland Pfalz weten de intentieverklaring te ondertekenen. Dat staat gepland voor begin 2015.

bron: Provincie Zuid-Holland, 04/11/14