Succesvolle Opruimdag Krommerijnpark

Onderstaand stuk is geschreven door Tess Berendregt. Zie: utrechters-supporters-schoon

UTRECHT- Het zonnetje schijnt volop, de bloemetjes staan weer vol in bloei en er heerst een serene rust in het Kromme Rijn Park. Af en toe komt een hardloper voorbij rennen of een hond die zijn bal zoekt. Buurtbewoners groeten elkaar vriendelijk en maken een praatje, wachtend op Wim Kok.

In het Kromme Rijn Park wordt vandaag aan de Landelijke Opschoondag van 2017 gedaan. Om tien uur ‘s morgens zijn de buurtbewoners onder leiding van Wim Kok, voorzitter van Stichting Krommerijnpark, begonnen met het schoonmaken van het park.

Onder het genot van een kopje koffie en een koekje, worden de buurtbewoners hartelijk welkom geheten door Kok in de school Kranenburg Praktijkonderwijs. “We willen van één keer per jaar met zijn allen schoonmaken, naar twee – of zelfs drie – keer per jaar en we hopen dat jullie meedoen”, eindigt de toespraak van Kok. Na de toespraak rennen een aantal kinderen al schreeuwend naar de veiligheidshesjes en de prikkers die worden uitgedeeld.

Supporter van Schoon, publiekscampagne van het bedrijf NederlandSchoon, is de afzender van de Landelijke Opschoondag. Met de publiekscampagne wil het bedrijf zoveel mogelijk Nederlanders activeren om hun eigen wijk schoon te houden. Zo worden gemeenten, particulieren, scholen en bedrijven gestimuleerd. Ieder jaar wordt deze dag georganiseerd en wordt er van januari tot maart campagne gevoerd.

Met een vuilniszak in de ene hand en een prikker in de andere hand, gaan de buurtbewoners enthousiast van start. Er wordt opgesplitst: een paar bewoners blijven bij de school, een aantal bewoners slaan rechtsaf onder het viaduct door en een tweetal dames loopt een stukje door en ontfermen zich over de brug.

Het duo bestaat uit Aly Gruppen en Roos Durenkamp. “Ik was net aan het bedenken dat ik echt aan het genieten ben op dit n mee, omdat ik mij heel erg erger aan al het vuilnis dat op straat ligt. Het ziet er gewoon niet uit.” Ondertussen gooit ze een blikje in de vuilniszak. “Ik woon zelf in de buurt hierachter en ik vind het gewoon heel leuk om even met mensen uit de buurt te praten en je bent gewoon lekker buiten bezig”, zegt Roos. Beide dames geven aan dat dit evenement wel echt nodig is, omdat er toch behoorlijk wat vuilnis ligt. “Ik loop hier vaak met de hond en dan raap ik automatisch eigenlijk het afval al op, maar dan zie ik toch dat vooral bij de school veel vuil ligt”, vertelt Aly.

Iets verder op de brug komt een paard en wagen met vuilniszakken voorbijrijden. “Wij zijn vooral met de ecologische zones van Utrecht bezig en daarom doen we dit te paard”, zegt Dirk Meerkerk, eigenaar van het bedrijf Dirk Meerkerk Verhuur. “Ik doe dit al zo’n 25 jaar voor de gemeente en wij zijn een beetje bekend met het werk. In het bedrijf gebruiken wij ook nog paarden om ons hooi uit de parken te rijden, dus vandaar.”

In de kantine van de school worden ondertussen al de broodjes neergezet door mevrouw Kok en komen de eerste buurtbewoners al met volle zakken terug. Sommigen blijven nog een broodje eten, anderen moeten ervan door en krijgen ter beloning een bloemetje naar keuze mee.

Wim kok hoopt uiteindelijk met dit evenement meer synergie in de wijk te creëren. “Dat je een wij-gevoel krijgt in het park, dat je anderen erop kan attenderen wat hij of zij doet, dat is wat ik wil bereiken met deze dag”, aldus Wim Kok.